News

Inwerkingtreding EU Ontbossingsverordening uitgesteld

Vorige zomer is de Ontbossingsverordening (EUDR) aangenomen door de EU. Deze verordening is al meermaals besproken in het Platform Stoffen en in Responsible Care & Duurzaamheid.   Gezien de ontvangen (negatieve) feedback van internationale partners over de naleving van de verordening, stelt de Europese Commissie nu voor om de inwerkingtreding van de verordening uit te stellen. Als het Europees Parlement en de Raad hiermee akkoord gaan, zou de wet van toepassing worden op 30 december 2025 voor grote bedrijven en op 30 juni 2026 voor micro- en kleine ondernemingen. Ook de VHCP-leden ervaarden obstakels om aan de verordening te voldoen. Het nieuwe voornemen van de Commissie geeft de meeste bedrijven meer tijd om zich voor te bereiden.  Lees hier meer.  

Verbod BPA in voedselcontactmaterialen

De Europese Commissie ontwikkelt een voorstel om het gebruik van BPA (Bisfenol A) in voedselcontactmaterialen te verbieden. Het idee is dat dit verbod ook gaat gelden voor het gebruik van BPA in monomeren, waarvan uiteindelijk in het polymeer geen residu overblijft. Dit nieuwe verbod zorgt voor grote uitdagingen in de verpakkingssector. Lees hier meer.

Omgaan met ZZS

Er is veel te doen op het gebied van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Denk aan de meldplicht inzake ZZS in afval, het Vermijdings- en Reductieprogramma (VRP), en de gegevens over ZZS in een landelijk register. Om alle ontwikkelingen overzichtelijk in kaart te brengen is het VHCP bezig met het oprichten van een werkgroep om een Best Supply Chain Practice (BSCP) te schrijven. Meld u bij het secretariaat als u interesse heeft om deel te nemen aan deze werkgroep!  

Wet Weerbaarheid Defensie

Het VHCP wijst u graag op het belang van de Wet Weerbaarheid Defensie. Deze wet is afgelopen zomer in consultatie gegaan en wordt nu verder voorbereid door Defensie, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Onderdeel van de wet wordt het garanderen van de toelevering van defensiematerieel. Dit kan ook bepaalde chemicaliën omvatten. Het idee is dat bedrijven die belangrijk defensiematerieel kunnen leveren, in bepaalde omstandigheden verplicht kunnen worden gesteld om dit te leveren. Lees hier meer. In zeer uitzonderlijke gevallen kan er dus beroep worden gedaan op uw voorraad. Het is wijselijk te overwegen dit in uw algemene voorwaarden op te nemen

Kamerbrief Uitvoering acties beleid gevaarlijke chemische stoffen

In het kader van het Impulsprogramma Chemische stoffen worden knelpunten in het beleid voor gevaarlijke chemische stoffen aangepakt. Op 2 oktober heeft de staatssecretaris van I&W, Chris Jansen (PVV) de Kamer een update gegeven over dit programma. . In zijn Kamerbrief is o.a. meer te lezen over de communicatiestrategie van de overheid omtrent chemische stoffen, en de database ZZS-emissies waarmee uiteindelijk de ZZS-emissies van bedrijven in een openbaar register komen. Lees hier verder.

RIVM maakt Nederlandse samenvatting REACH-restrictievoorstel voor PFAS

Het REACH-restrictievoorstel voor PFAS roept vele vragen op. Om de inhoud en motivatie van dit voorstel beter toegankelijk te maken heeft het RIVM een samenvatting gemaakt in het Nederlands. Lees hier verder.

Brenntag kondigt overname van Monarch Group Holdings Ltd. in het VK aan

Monarch Chemicals, onderdeel van Monarch Group, is een van de toonaangevende distributeurs van bulk- en landbouwchemicaliën in het Verenigd Koninkrijk en beschikt over interne faciliteiten voor het mengen van vloeistoffen en poeders. Lees hier verder.

Azelis breidt partnerschap met SI Group uit

SI Group is een toonaangevende wereldwijde ontwikkelaar en fabrikant van prestatie-additieven, procestechnologieën, farmaceutische producten en chemische tussenproducten. De distributieovereenkomst met Azelis wordt uitgebreid en bestrijkt nu heel Europa en de meeste landen in het Midden-Oosten en Afrika. Lees hier verder.

Antidumpingrecht op titaandioxide uit China

Deze zomer heeft de Europese Commissie een voorlopig antidumpingrecht ingesteld op titaandioxide uit China. Titaandioxide is een belangrijke kleurstof in o.a. verf. Nu de maatregelen zijn genomen blijkt dat Europese producenten last ondervinden omdat de prijs van titaandioxide hiermee is gestegen. Lees hier verder,

Onderzoek Arbo in bedrijf 2022-2023

Voor het uitvoeren van haar taken is het voor de Nederlandse Arbeidsinspectie van belang dat zij een compleet beeld heeft van ontwikkelingen en risico's op de domeinen waarop zij toezicht houdt. Daarom voert de Arbeidsinspectie verschillende monitorprojecten uit, waaronder de monitor Arbo in Bedrijf. Lees hier verder.

VHCP analyse regeerprogramma

Op 13 september is het regeerprogramma van kabinet Schoof gepresenteerd, en daags daarna de onderbouwing met de begroting tijdens Prinsjesdag. Het VHCP heeft het regeerprogramma op hoofdlijnen geanalyseerd en concludeert dat het belang van een sterke en duurzame Nederlandse industrie goed wordt benadrukt. Er is o.a. oog voor voorspelbaarheid van beleid, circulariteit, strategische autonomie en energieprijzen.   Toch zijn er ook aandachtspunten: hoe gaat het kabinet de benodigde arbeidskrachten vinden die belangrijk zijn voor het doorontwikkelen van de Nederlandse industrie? Daarnaast zijn er algemene zorgen over de stabiliteit en daadkracht van de coalitiepartijen en de onervaren premier. De analyse is op het extranet gepubliceerd.

Draghi-rapport over het concurrentievermogen van de Europese industrie: een reactie van de VNCI

Het lang verwachte rapport van Mario Draghi uit over het concurrentievermogen van de Europese Industrie is gepubliceerd. Hij wil 800 miljard euro per jaar voor de Europese industrie. Nienke Homan gaf in het Financieele Dagblad een eerste reactie: “Het is goed dat het rapport een link legt tussen onze welvaart en de industrie.”  Lees hier verder.  

Responsible Care Jaarverslag 2023

Onlangs hebben de VHCP-leden een nieuwsbrief over de Responsible Care ontwikkelingen ontvangen. In die nieuwsbrief wordt ingegaan op de recente wijzigingen in het Responsible Care programma, zoals de werkwijze audits, het verbeterplan, de webtool en voorlichting over het RC-programma aan nieuwe leden. De leden ontvangen per post het RC-jaarverslag en de barometer over 2023. Mocht u vragen hebben over het jaarverslag of andere RC-gerelateerde onderwerpen neemt u dan contact op met het secretariaat. Op deze pagina leest u het RC-jaarverslag 2023 (doorscrollen naar beneden).. 

Lijst met aangevraagde tariefschorsingen en -contingenten vanaf 1 januari 2025

Sommige producten worden niet/nauwelijks geleverd in de EU. In die gevallen hoeven er geen invoerrechten geheven te worden – deze zouden Europese productie onnodig duur maken. Bedrijven kunnen voor dergelijke producten een schorsing van invoerrechten verzoeken. Er kan ook een tijdelijke en/of gedeeltelijke schorsing worden verzocht, tariefcontingenten. De lijst met aangevraagde schorsingen voor begin 2025 is bekend en op te vragen bij het VHCP secretariaat.  

CSDDD aangenomen

Op 25 juli is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) aangenomen. Dit is een richtlijn die bedrijven verplicht om tot internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. De komende twee jaar hebben lidstaten de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving te implementeren. Lees meer…   De richtlijn zal niet voor alle VHCP-leden direct gaan gelden omdat het voornamelijk grote bedrijven beoogt te reguleren, maar omdat VHCP-leden in de keten actief zijn zullen zij waarschijnlijk wel indirect betrokken worden bij de nieuwe regels. Het VHCP volgt de ontwikkelingen en bespreekt deze in de beleidsgroep Responsible Care & Sustainability.  

RIVM breidt lijst met potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen uit

Het RIVM heeft onlangs de lijst met potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen (pZZS) bijgewerkt. De wijzigingen in de lijst omvatten stoffen die bij nader onderzoek niet voldoen aan de criteria voor potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen of die inmiddels als Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zijn geclassificeerd. Lees meer…  

Impact van de EU Ontbossingsverordening

Vorige zomer is de Ontbossingsverordening (EUDR) aangenomen door de EU. De nieuwe verordening legt zorgvuldigheidseisen op aan alle marktdeelnemers en handelaren die de in de verordening bedoelde producten op de EU-markt brengen of aanbieden. Lees meer....  

India start antidumpingonderzoek naar Thiram uit de EU

Op 29 juni 2024 is het Directorate General of Trade Remedies van India een antidumping onderzoek gestart naar de import van thiram uit de EU. Lees meer…  

China start verlengingsonderzoek antidumping toluidine uit de EU

Het Chinese Ministerie van Handel is op 28 juni 2024 gestart met een onderzoek naar verlenging van antidumpingmaatregelen op toluidine uit de EU. De periode voor onderzoek naar dumping loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. De periode voor het schadeonderzoek loopt van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2023. Lees meer…  

India neemt antidumpingmaatregelen tegen de invoer van sodium cyanide

India heeft op 27 juni 2024 bekendgemaakt definitieve antidumpingmaatregelen te nemen tegen de import van sodium cyanide uit de Europese Unie, China, Japan en Zuid-Korea. Lees meer…  

EU neemt 14e sanctiepakket tegen Rusland aan

Op 24 juni 2024 heeft de Europese Unie (EU) een nieuw sanctiepakket aangenomen tegen Rusland. De sancties hebben als doel de Russische oorlogsindustrie af te remmen en de Russische staatsinkomsten die gebruikt worden voor oorlogsvoering te verminderen. Ook komen er extra maatregelen tegen het omzeilen van sancties. Lees meer…  

VHCP-lid H.Essers start bouw ‘Markiezaat Container Terminal’

H.Essers kan beginnen met de bouw van de containerterminal op de kop van het Noordland in Bergen op Zoom. Met het afleveren van de omgevingsvergunning beschikt het bedrijf nu over alle benodigde vergunningen. Lees meer…  

Azelis breidt zijn portfolio in Duitsland uit met de overname van de Europese distributieactiviteiten van DBH Osthandelsgesellschaft mbH

De overname versterkt Azelis' positie in industriële chemicaliën, vooral in de AM&A-marktsegmenten in Duitsland en de CEE-regio. Azelis verbetert zijn waardeketen door gebruik te maken van het diverse productportfolio van DBH, hun expertise in de Duitse markt voor rubber- en plasticadditieven, en hun langdurige samenwerkingen met gerenommeerde bedrijven. Lees meer…

ICIS Top 100 Chemical Distributors ranking 2024 gepubliceerd

CIS is verheugd de 15e jaarlijkse ICIS Top 100 Chemische Distributeurs aan te kondigen, de meest uitgebreide wereldwijde ranglijst van deze essentiële bedrijven in de chemische toeleveringsketen. In de top 5 staan o.a. Brenntag, Univar Solutions en IMCD. Lees meer…  

China onderzoekt dumping POM Copolymer uit EU, VS, Taiwan, Japan

Het Chinese Ministerie van Handel is op 19 mei 2024 gestart met een antidumpingonderzoek naar de import van Polyformaldehyde Copolymer, of Polyoxymethylene Copolymer, of Copolymer-type Acetal Resin, of Acetal Copolymer (POM Copolymer) uit de EU, VS, Taiwan en Japan.  De periode voor onderzoek naar dumping loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. De periode voor het schadeonderzoek loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023. De questionnaires zijn ook gepubliceerd door China. Lees meer…  

Ontwikkelingen op het gebied van plastics & verpakkingen

Aan het eind van deze lente is de nieuwe Verpakkingsverordening (Packaging and Packaging Waste Regulation) goedgekeurd door het Europees parlement. Deze verordening zal naar verwachting over ongeveer 1,5 jaar van kracht worden. Het legt eisen op aan bedrijven die producten op de markt brengen om hun verpakkingen herbruikbaar en/of van gerecycled materiaal te maken. Daarnaast komen er regels over verpakkingenbeheer en verpakkingsformaten.  Omdat deze verordening voor veel VHCP-leden vragen oproept over de manier waarop zij in de toekomst met hun verpakkingen om moeten gaan is het VHCP bezig met het organiseren van een bijeenkomst gericht op deze regelgeving.Daarnaast worden de ontwikkelingen gevolgd en besproken in de commissies Milieu & Veiligheid en Responsible Care & Sustainability.

Lijst met aangevraagde tariefschorsingen en -contingenten tot 31 december 2024

Sommige producten worden niet/nauwelijks geleverd in de EU. In die gevallen hoeven er geen invoerrechten geheven te worden – deze zouden Europese productie onnodig duur maken. Bedrijven kunnen voor dergelijke producten een schorsing van invoerrechten verzoeken. Er kan ook een tijdelijke en/of gedeeltelijke schorsing worden verzocht, tariefcontingenten. De lijst met aangevraagde schorsingen voor 2024 is bekend. Een aantal door het VK aangevraagde schorsingen vervalt tenzij voor 29 maart verlenging wordt aangevraagd. U kunt nieuwe aanvragen indienen via m.j.bogers@minezk.nl tot 1 juli. Bekijk de lijst hier…  

Veiligheidsdag van Veiligheid Voorop

Op 20 juni 2024 organiseert Veiligheid Voorop weer de jaarlijkse Veiligheidsdag. Het thema van dit jaar is “Vertrouwen, een sterk fundament voor een goede veiligheidsprestatie”. De key-note speech zal verzorgd worden door Chris van Dam, de voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Hij zal ingaan op wat vertrouwen inhoudt en wat betrokken partijen kunnen doen om het onderlinge vertrouwen te versterken.   De Veiligheidsdag zal plaatsvinden in DeFabrique te UtrechtHier kunt u zich aanmelden voor de Veiligheidsdag Het hele programma is te bekijken op www.veiligheidsdag.org

Turkije start onderzoek naar verlenging vrijwaringsmaatregelen van polyesterstapelvezels

Turkije is op 19 april 2024 gestart met een onderzoek naar de noodzaak tot verlenging van de vrijwaringsmaatregelen tegen import van polyesterstapelvezels. Het onderzoek wordt binnen 9 maanden afgesloten, met mogelijke verlenging van 6 maanden. Lees meer...  

VS start antidumpingonderzoek naar import van melamine

Het US Commerce Department (DOC) is op 5 maart jl. formeel gestart met een antidumpingonderzoek naar importen van melamine uit Nederland en Duitsland en een antisubsidieonderzoek naar de importen van melamine uit Duitsland. De geïdentificeerde bedrijven zijn voor Nederland OCI Nitrogen B.V. en voor Duitsland LAT Nitrogen Piesteritz GmbH. Lees meer…

13e sanctiepakket tegen Rusland aangenomen

Begin februari heeft de EU nieuwe sancties tegen Rusland aangenomen. De nieuwe sancties hebben voornamelijk een impact op individuen en kleinere Russische bedrijven, en veel minder op de chemische industrie. Toch wordt een aantal sancties die wellicht impact hebben iets verscherpt. Lees meer…  

Certificaten uitgereikt Seveso Top Leadership

De certificaten van het curriulum Seveso Top Leadership 2023 zijn uitgereikt. Opnieuw een prachtige groep Seveso Top Managers die met veel passie zullen werken om de chemiesector steeds veiliger te maken. Lees meer…

Save the date: de jaarlijkse VNCI-VHCP Stoffendag

De wereld van stoffen is volop in beweging. Denk aan de wijzigingen in de CLP-wetgeving, omgevingsveiligheid, ketencommunicatie, precursoren, voorzorgsbeginsel en arbo. Tijdens de Stoffendag 2024 op woensdag 22 mei, georganiseerd door de VNCI en het VHCP, praten we u daarover graag bij. Verschillende experts en ervaringsdeskundigen informeren u over de laatste ontwikkelingen op het gebied van stoffen, arbeidsomstandigheden en milieu. Tijdens drie rondes met workshops naar keuze is er uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen en in discussie te gaan over dilemma’s en uitdagingen. De Stoffendag zal plaatsvinden bij VNO-NCW te Den Haag en duurt van 10:30 tot 15:00, inclusief lunch. De aanmeldlink volgt, maar noteer vooral alvast 22 mei 2024 in uw agenda!

Industrie roept op tot dringende acties om concurrentievermogen in Europa te herstellen

Het verdienvermogen van onze sector staat onder druk. Een concurrerende en veerkrachtige EU is cruciaal voor de transitie in Europa. Daarom deden CEO’s uit de Europese industrie tijdens de European Industry Summit 2024 een dringende oproep om een ‘EU Industrial Deal’, als aanvulling op de Europese Green Deal. U kunt ook tekenen. Lees meer…

Stilstand Groeifonds zorgwekkende ontwikkeling

Eind maart kondigde EZK-minister Micky Adriaansens aan dat het Nationaal Groeifonds voorlopig wordt gepauzeerd. VNCI-directeur Manon Bloemer noemt het een zorgelijke ontwikkeling: “Het Groeifonds draagt bij aan het duurzame verdienvermogen van Nederland.” Lees meer…  

Implementatie HNS-verdrag in Nederland

In 1996 is het HNS-verdrag (Hazardous and Noxious Substances, een brede lijst van gevaarlijke of schadelijke stoffen) door Nederland ondertekend. Nu is de ratificatie van het verdrag begonnen. Op basis van het verdrag kunnen partijen die HNS-stoffen ontvangen worden aangesproken om aan een internationaal fonds bij te dragen, welke zal worden aangesproken bij grote scheepsongevallen. Bedrijven die boven een bepaalde drempelwaarde vallen moeten om te beginnen in 2024 een rapportageformulier invullen. Lees hier de VHCP-notitie over het verdrag…   Het VHCP volgt de ontwikkelingen en bespreekt deze in de commissie Milieu en Veiligheid. Het VHCP is ook in contact met de VNCI over dit onderwerp.  

EU Ecodesign verordening

De Ecodesign verordening van de EU is bedoeld om duurzaamheid in de ontwerpfase van producten als randvoorwaarde mee te laten nemen. Op dit moment ziet de verordening toe op energie-efficiëntie van een aantal productgroepen. De reikwijdte van de verordening wordt in de komende jaren uitgebreid. Er wordt een Digitaal Product Paspoort in het leven geroepen dat gedurende de hele levenscyclus van een productinformatie moet geven over de duurzaamheid van het product. Dit heeft ook gevolgen voor de chemiesector: de chemische stoffen in producten moeten verminderd worden, en er moet over gecommuniceerd worden. Lees hier de VHCP-notitie over de wijzigingen… Het VHCP bespreekt dit onderwerp in de commissie Responsible Care & Sustainability.  

Handleiding verificatieplicht explosievenprecursoren

De Europese Commissie heeft een additionele handleiding gepubliceerd over de verificatieplicht bij de verkoop van precursoren voor explosieven. Het document geeft toelichting bij de verplichtingen die distributeurs hebben wanneer zij een precursor verkopen aan een marktdeelnemer. Het biedt o.a. opheldering over welke soorten identiteitsbewijzen een distributeur mag accepteren en stelt dat een rijbewijs ook toegestaan is. Lees hier de nieuwe handleiding…   Het VHCP spreekt regelmatig over de verificatieplicht in de commissie Milieu en Veiligheid.

Verzendverpakkingen PPWR

De EU heeft een voorlopig akkoord bereikt over de herziening van verpakkingswetgeving, vastgelegd in de nieuwe Packaging and Packaging Waste Regulation. Er loopt nog discussie over of drums en IBCs als verzend- of verkoopverpakking worden aangemerkt. Als deze items als verzendverpakking worden gedefinieerd komt er een aantal strenge quota voor hergebruik. Bij verkoopverpakking is dat niet zo. Lees hier de notitie van het VHCP over de ontwikkelingen… Het VHCP houdt de commissies Responsible Care & Sustainability en Milieu en Veiligheid op de hoogte van de ontwikkelingen.  

Terugblik ALV

Op maandag 18 maart vond de jaarlijkse ALV van het VHCP plaats. Tijdens het formele gedeelte deelde Willem van Lanschot het jaaroverzicht deelde en keurden de leden de begroting voor 2024 goed. Hoogtepunt was de benoeming van Mari den Adel als lid van verdienste vanwege zijn jarenlange inspanning voor veiligheid in chemiedistributie.   Daarna werd een lezing verzorgd door Erik Wirsing. Hij is vicepresident Wereldwijde Innovatie bij DB Schenker en heeft bekendheid als spreker over innovatie in de logistiek. En dat hebben we geweten! Een breed scala aan innovatie-ideeën kwam voorbij, waaronder het werken met drones in opslaghallen, maar ook het laten uitvoeren van audits over de hele wereld met online virtual reality in plaats van het on-site laten langskomen van de auditor.

ICIS Top 100 Chemical Distributors: aanmelden nu mogelijk

Het is tot en met 29 maart mogelijk u aan te melden voor de ICIS Top 100 Chemical Distributors compilatie. De 2023 versie is hier te bekijken.Via deze link kunt u uw bedrijf aanmelden voor 2024…