Tijdens de 79ste Algemene Ledenvergadering op 17 maart 2025 is Lodewijk Mellema benoemd tot de nieuwe voorzitter van het VHCP. Hij volgt Jacques van Lindonk op die na zeven jaar het voorzitterstokje overdraagt.
Lodewijk Mellema (1976) is Managing Director Benelux bij VHCP-lid IMCD. Na zijn studie in Groningen werkte hij in de farmaceutische sector en deed ervaring op aan zowel de distributiekant als bij producenten van actieve farmaceutische ingrediënten. Doordeweeks is hij te vinden op het IMCD-kantoor in Rotterdam, Amsterdam en Mechelen waarna hij in het weekend de stadse drukte inruilt voor het mooie Drenthe waar hij samen met zijn vrouw en bijna 17-jarige tweeling woont.
We spreken Lodewijk over zijn achtergrond, ervaring en de doelen die hij als nieuwe voorzitter voor ogen heeft. Hij vindt het een grote eer om gevraagd te zijn als nieuwe voorzitter van het VHCP. Enthousiast: ‘Het VHCP is een vereniging met zo’n rijke historie – volgend jaar bestaat het VHCP 80 jaar. De vereniging speelt al decennialang een belangrijke rol in het verbinden van bedrijven binnen de chemieketen’. Lodewijk haalt zijn motivatie uit de kans om zijn ervaring en enthousiasme in te zetten voor een toekomstbestendig VHCP. ‘In een tijd waarin onze sector voor grote veranderingen staat, zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om de belangen van onze leden krachtig te vertegenwoordigen en de samenwerking binnen de keten verder te versterken’.
Hoe ben je bij IMCD terecht gekomen?
‘In 2017 kreeg ik de bijzondere kans om op verzoek van VHCP-erelid en voormalig voorzitter Piet van der Slikke terug te keren naar IMCD. Inmiddels geef ik sinds januari 2020 als Managing Director leiding aan de Benelux-organisatie met vestigingen in Rotterdam, Amsterdam & Mechelen. Daarmee ben ik een ‘secondtimer’ bij IMCD’.
Je bent nu voorzitter, wat zijn je doelen en prioriteiten?
‘Allereerst: ik heb veel waardering voor mijn voorganger Jacques van Lindonk, die met de slogan “De chemie van verbinden” de netwerkfunctie van het VHCP nieuw leven heeft ingeblazen. Onder zijn leiding is de focus verbreed van alleen chemiehandelaren naar de volledige chemieketen – van transport tot opslag. Mijn voornaamste prioriteit is dan ook om voort te bouwen op deze koers. De kracht van het VHCP zit in het netwerk: leden die elkaar regelmatig ontmoeten, kennis delen en samenwerken aan gemeenschappelijke uitdagingen. De betrokkenheid van leden is daarbij essentieel. Daarom wil ik goed luisteren naar hun behoeften en stimuleren dat ze actief deelnemen aan commissies, bijeenkomsten en evenementen. Ik geloof sterk in het collectief. Zoals Steve Jobs het verwoordde: “Great things in business are never done by one person; they’re done by a team of people”. Die filosofie wil ik binnen het VHCP verder versterken’.
Hoe zie je de toekomst van het VHCP?
‘Wanneer we praten over de toekomst, ligt de focus vaak op verandering. Maar minstens zo belangrijk is de vraag: wat blijft overeind? Eén van die constante factoren is de kracht van samenwerking. Individueel staan onze bedrijven kwetsbaarder, terwijl een sterk en collectief VHCP essentieel is voor effectieve belangenbehartiging. Onze principalen en klanten verwachten snelheid, expertise en betrouwbaarheid. Daarom vormen de VHCP-commissies – Milieu & Veiligheid, Food & Feed, Platform Stoffen en de Beleidsgroep Responsible Care – een onmisbare license to operate voor onze leden. Daarnaast blijft het netwerk van VHCP een van onze sterkste troeven: samenbrengen, kennis delen en invloed uitoefenen’.
Lodewijk ziet de wereld razendsnel veranderen door digitalisering en technologische innovatie, met AI en track & trace. ‘Al deze factoren spelen een steeds grotere rol in efficiënte en transparante supply chains. Duurzaamheid blijft een cruciaal thema. De chemische sector, vaak de ‘moeder van alle industrieën’ genoemd, speelt hierin een sleutelrol’. Voor Nederland ziet Lodewijk een sterke uitgangspositie met de strategische ligging aan zee, het hoog innovatief vermogen en de goed opgeleide beroepsbevolking. Hij vervolgt: ‘De chemische industrie biedt direct werk aan 45.000 mensen en ondersteunt indirect nog eens 140.000 banen. Tegelijkertijd staat de sector onder druk. Hoge energieprijzen, stijgende arbeidskosten en toenemende wet- en regelgeving maken de omstandigheden uitdagender – niet alleen voor chemieproducenten, maar voor de gehele distributieketen. Juist daarom ben ik van mening dat het VHCP een belangrijke spil blijft in onze sector. Door samenwerking, kennisuitwisseling en belangenbehartiging zorgt de vereniging ervoor dat de sector ook in de toekomst zijn sterke positie behoudt en zich kan blijven ontwikkelen in een veranderende wereld’.
Wat zijn de grootste uitdagingen waar het VHCP momenteel voor staat?
‘Een belangrijke uitdaging is het versterken én uitbreiden van ons ledenbestand. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat de bestaande leden actief betrokken blijven. Daarom stimuleren we deelname van onze leden aan commissies, events en andere initiatieven, zodat we als collectief sterker worden’.
Welke wetgeving heeft volgens jou de grootste impact op de sector en hoe kan het VHCP daar op inspelen?
‘Elk jaar komt er nieuwe wet- en regelgeving bij vanuit Europa. Het VHCP en zijn commissies spelen hierbij een actieve rol en ondersteunen de leden door het geven van de juiste informatie en praktische handvatten. Veiligheidsvoorschriften, milieuwetgeving, productveiligheid en kwaliteitsnormen zijn essentieel voor het verkrijgen en behouden van een license to operate voor onze leden. Verder ben ik van mening dat de Green Deal en de klimaatwetgeving de grootste impact zullen hebben op onze industrie, en we moeten ons hier goed op voorbereiden’.
Wat inspireert je in je werk?
‘Wat mij het meest inspireert, is het samenwerken met gemotiveerde mensen aan tastbare resultaten – en dat met plezier. Een positieve en energieke werkomgeving creëren waarin mensen kunnen groeien, is voor mij essentieel. Als ik nieuwe collega’s bij IMCD verwelkom, deel ik altijd een belangrijk inzicht: je brengt in je leven zo’n 100.000 uur door op je werk. Slechts een fractie daarvan word je aangestuurd – de rest is aan jou. Dat biedt een enorme kans om eigenaarschap te nemen, proactief te zijn en je eigen pad vorm te geven. Voor mij draait het om betekenisvol werk, binnen je eigen ‘circle of influence’. Dáár maak je het verschil’.
Tot slot, heb je een boodschap voor de leden van het VHCP?
Enthousiast: ‘Absoluut! Het succes van de VHCP is gebouwd op samenwerking en wederzijds engagement. Laten we ervoor zorgen dat we actief deelnemen aan de events, commissievergaderingen en alle andere mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Laten we elkaar blijven ontmoeten en inspireren zodat we als VHCP groeien, zowel persoonlijk als professioneel!’